2015-07-08

Första besöket på Knivveckan i Ludvika 2015 avklarat, efter 17 års uppehåll...

Det var intressant och skojigt att komma tillbaka till Knivveckan i Ludvika efter 17 års frånvaro, även om vädret denna första dag inte var det bästa. Men jag minns att det var liknande väder även på "den gamla goda tiden" på 1990-talet, så det var bara att bita ihop och klä sig efter rådande väderlek.

Flera bekanta och kända ansikten sedan sist det begav sig fanns på plats och även många nya. Vackra knivar, knivblad och knivmaterial fanns till försäljning, så det skulle inte vara dumt med en kappsäck med guldpengar a la Pippi som man kunde ösa ur. En del inköp blev det ändå även om behovet inte var akut, men man kan ju inte lämna knivveckan utan lite nytt att gotta sig åt.

Detta är i första hand ett bildinlägg (många bilder), så det hela kommer att portioneras ut i lagom inlägg.

Gunnar Holmberg från Svensk Knivförening och Roger Wall från Wallarna 
Slöjdträ utbyter väsentligheter, eller är det något så simpelt som vädret?

Knivar av knivmakare Jorn Sonderskov.

Knivar av knivmakare Jorn Sonderskov.

Knivmaterial till salu.

Knivblad av Poul Strande.

Knivmaterial till salu.

Knivblad av Robert Matsson.

Knivmaterial till salu.

2015-07-03

WIP. Nya skaft på gyuto kockknivar, VG-10 stål och desert ironwood...

På gång, omskaftning av 2 st gyuto kockknivar i VG-10 stål och damaskuskappa. Det är desert ironwood i de nya skaften och specialnitar i mässing och rostfritt. Förhoppningsvis snart klara.


2015-06-24

Knivveckan i Ludvika 2015, dags igen efter ca: 17 års frånvaro...

Den 8 - 11 juli 2015 är det dags för den årliga knivveckan i Ludvika.

Jag har inte varit där på ca: 17 år, men nu när jag som senior börjat med knivar igen så är det ett måste i kalendern. Det skall kollas och handlas material, se de fantastiska knivarna som är inlämnade till tävlingen samt träffa gamla bekanta som man inte sett på år och dag.

Det kommer förhoppningsvis även att finnas en hel del nya ansikten / knivmakare på plats, för det bör ha hänt en hel del under min frånvaro.

2015-06-20

Den 3:e nakiri kockkniven som fått nytt skaft, omskaftningen av japansk kockkniv i flammig björk & valnöt...

Nu är den senaste omskaftningen av en nakiri japansk kockkniv färdig för brukaren. Skaftet är i traditionell åttakantig japansk stil, flammorna och mönstret i björkskaftet blev verkligt bra, med en spektakulär 3D-look.
Mellanlägget är i valnöt, aluminium och vulkfiber.

Bladet är laminerat i aogami stål (blue paper) och blötjärn.



2015-06-18

Nakiri kockkniv med nytt skaft, omskaftning av japansk kockkniv i valnöt och björkvril...

Vid dagens tidigare inlägg av en japansk kockkniv av bunkamodell glömde jag helt bort att jag blev klar med en nakiri kockkniv förra veckan, och som jag glömt att lägga in på bloggen.

Den här kniven fick ett nytt skaft i vackert mönstrad valnöt och björk (vril) med mellanlägg i svart vulkfiber. Skaftet är i klassisk japansk oktagonal modell, som är väldigt skönt och praktisk i användning. Numer mitt favoritskaft på köksknivar.

De flesta blir positivt överaskade när de testar åttakantiga skaft, då den kantiga formen gör att de tror att den skall vara obekväm.

En matchande saya i valnöt fullbordar det hela




Nytt skaft, omskaftning av japansk bunka kockkniv, björkvril och goncalo alves...

Nu är den första omskaftningen av en av de japanska kockknivarna helt klar.

Kniven är en bunka i blue paper steel (aogami). Skaftet är gjort av björkvril med mellanlägg av goncalo alves, aluminium och svart vulkfiber samt inoljad. Skaftet gjorde jag i traditionell japansk åttakantig modell då det är skönt och praktiskt att använda, att det dessutom är en väldigt snygg skaftmodell, är ytterliga bonus.

Kanske det även blir en saya så småningom, vi får se.



2015-06-11

Sämre bildkvalitet i blogger, försämrade bilder i blogspot, bättre bilder i din blog...

Dålig bildkvalitet i blogger

Det här handlar inte om knivar, men jag tänkte att kan vara av intresse för andra som bloggar och som är missnöjda med bildkvaliteten i blogger.

Sedan början av maj 2015 har bildkvaliteten försämrats drastiskt i bilderna jag lägger upp i min blog. Jag lägger upp rena och knivskarpa bilder, men i inläggen blir resultatet en grynig, pixlad, oskarp, platt och komprimerad bild som inte gör bloggen eller någon besökare glad.

Jag testade med olika storlekar och kvaliteten på bilderna för att försöka komma till rätta med problemet, utan någon förbättring. Så det var bara att försöka hitta en lösning på nätet i stället, och det var inte alls svårt att rätta till. Hela problemet ligger hos koden i blogger, och här kommer lösningen om du också frustrerats och vill få bättre bilder i din blog.

Det finns förmodligen andra sätt att fixa till det här problemet, men för mig har det här fungerat och inneburit en avsevärd förbättring.

Ladda upp och lägg in bilden, välj den storlek och placering du vill ha. Gå därefter över till HTML-läget och leta upp koden för bilden som ser ut ungefär som i följande bild.


Leta därefter upp en bit kod som ser ut som något av följande "/s200"  "/s320"  "/s400" eller "/s640" (beroende på vilken bildstorlek du valt). I mitt exempel ovan är det /s320 som markerats i grön färg.

Ta bort den koden helt och hållet inklusive backslashen före s320. Det är det steget i koden som komprimerar dina bilder som visas i inläggen. Uppdatera därefter din blog och du skall se en avsevärd förbättring i bildkvalitet. Rör inte den röda texten i koden "/s1600" som styr kvaliteten i full storlek när du klickar på bilden.

Här under följer några bilder på knivar (naturligtvis) med ovanstående kod inkluderad, och med den borttagen. Stor skillnad eller hur?


Den första bilden innan jag tagit bort koden /s320

Och efter att koden tagits bort

Den andra bilden innan jag tagit bort kodsnutten

Och efter att koden tagits bort

2015-06-10

WIP, att skafta om tre japanska kockknivar.Två nakiri och en bunka, aogami och rostfritt stål...

Det går framåt med i omskaftningen av de tre japanska kockknivarna. Skaften har tagit form och finputsats till 600 korn. Det enda som nu återstår är att runda av fram och bakkanten och att limma i bladen. Sedan är det bara inoljningen kvar. Banske blir det lite bets innan det steget, men där har jag inte bestämt mig än.