2023-04-15

Utvalt trä är grunden för vackra WA-skaft

 Från en omgång med kockknivar där skaften skall formas (från några år tillbaka). Trä är så j-----t vackert och härligt att jobba med.

Salig blandning träslag som klykträ av björk, björkvril, silk oak, olivträd, sälgvril, kevazingo, blackwood, pau rosa.

2023-03-27

Ny Nakiri kockkniv klar med VG10/damaskblad och Wenge/Ebo i skaftet.

 Kniv fem i denna batch, en nytillverkad Nakiri kockkniv är klar för att läggas upp på Etsy. Den har 64 lager japanskt damaskstål och VG10 eggstål (60-61 RC). Det oktagonala skaftet är i Wenge och Ebenholts (spillbitar som jag sparat från 80-talet när jag byggde gitarrer). 





2023-03-25

Ny kockkniv klar av typen Chinese Cleaver/Slicer i VG10 och damaskstål.

 Kniv nummer fyra färdig för Etsy. Den här har 64 lager damask och VG10 eggstål (60-61 RC) i bladet och det oktagonala WA-skaftet är av Masurbjörk och Poppelvril. Den här typen av kniv är kinesiska kockars viktigaste arbetsredskap och det sprider sig även till många västerländska kockar. Kolla in Chinese Cleaver på YouTube så förstår ni varför.





2023-03-24

Kockkniv tre klar, som är en Gyotu med damask och VG10 blad.

Den tredje kniven i den här omgången är som sagt var en Gyuto. Bladet är ett 64 lagers damaskblad med eggstål i VG10. Skaftet är i Teak och stabiliserad flammig väldigt fin Al som togs ned på mina söners skola i mitten av 1990-talet (jag har ett antal bitar kvar för kommande skaftningar).






2023-03-23

Ny Nakiri kockkniv klar med VG10/damaskblad och Masurbjörk i skaft.

 En nytillverkad Nakiri kockkniv är klar för att och kommer att läggas upp på Etsy, den har 64 lager japanskt damaskstål och VG10 eggstål (60-61 RC). Det oktagonala skaftet är i masurbjörk och Acacia.
Framöver kommer fler inlägg/bilder på kockknivar som är redo att läggas upp på Etsy ganska snart. 






2023-03-22

Ny kockkniv klar av typen Chinese Cleaver/Slicer i VG10 och damaskstål

 Nu kommer det att dyka upp fler kockknivar som är i det närmaste färdiga att läggas upp på Etsy ganska snart. Den här har 64 lager damaskstål och VG10 eggstål (60-61 RC) i bladet och det oktagonala skaftet är av Wenge och Masurbjörk, Den här typen av kniv är Kinesiska kockars viktigaste arbetsredskap. Kolla in Chinese Cleaver på YouTube så förstår ni varför.






2023-03-21

Ny beställd kniv till UK-kund klar.

 Ännu en bruksniv färdig till Kurt i England. Blad av Michael Holmström och skaft i renhorn och masurbjörk.




2023-03-20

Fyra mindre knivar till barnbarnen är klara...

 Nu har jag gjort klart fyra knivar till barnbarnen som är mellan 1 månad till 8 år i ålder. Dom får dock vänta tills det att de fyllt 10 innnan de får följa med dom ut i naturen och börja användas. De är i en mindre storlek, så de kommer att växa ifrån dom i 15-16 års åldern, men då har de ändå en sak de kan spara från farfar.