2016-03-10

Några pimpade fällknivar har blivit klara. Pimped folding knives.

Förutom kockknivarna som jag jobbat med under gårdagen (se tidigare inlägg) så har även tre nya fällknivar blivit customizerade eller pimpade som det så vackert även kallas. Till den ena gjorde jag nya skalor av en mindre bit australisk Brown Mallee Burl som jag har haft liggande sedan senare delen av 1990-talet.

Jag var inbjuden som knivmakare/knivutställare av dåvarande företaget Craft Supplies i Yorkshire i England. Craft supplies var specialiserade på maskiner, verktyg och material till svarvare och dom hade också ett stort lager med annorlunda och exotiskt virke från hela världen. Naturligtvis passade jag på att handla med mig en del hem. Jag har fortfarande en del bitar kvar från den tiden som liggat i källaren, så det är så torrt som det någonsin kan bli. Fördelen med dom pimpade fällknivarna är att man kan använda mycket mindre träbitar som andra ratar då de är för små för vanliga knivar.

Så var det med virket som jag använde till den andra kniven. Det hittade jag i skrotlådan efter det att svepaskgänget varit i lokalen tidigare på dagen, där även Bergslagens Knivgille även håller till några kvällar i veckan. Det är päronträ, och jag tyckte mönstret och färgerna i rött och rosa i träbiten verkligen var snyggt och att den skulle passa utmärkt till en fällkniv. Resultatet stöder min uppfattning tycker jag.

Resultatet på båda fällknivarna blev väldigt bra och träet kommer verkligen till sin rätt i det något mindre formatet. Det är virket som lyfter utseendet så att det blir bra mycket snyggare än med de halvor/skalor i micarta, G-10 eller annan svart plast som normalt sitter på de här fällknivarna.

Det blev även en mindre fällkniv (övre bilden) med ett mer standardutseende på träskalorna i Lacewood.

Pimpad Enlan fällkniv med nya skalor/halvor i Brown Mallee Burl.

Pimpad Enlan fällkniv med nya skalor/halvor i Brown Mallee Burl.

Pimpad Enlan fällkniv med nya skalor/halvor i Päronträ från skrotlådan.

Pimpad Enlan fällkniv med nya skalor/halvor i Päronträ från skrotlådan.

Inga kommentarer:

kommentera gärna