2014-10-22

Knivblad i D2-stål för militära knivar, taktiska knivar, arméknivar och robusta knivar för bruksanvändning...

Seeker i D2 - Bladlängd 95mm - $43
Trots de enorma tekniska framstegen när det gäller nyutvecklade stål för knivtillverkning (höglegerade stål, pulverstål etc.), så finns det fortfarande äldre klassiska stål som forfarande står sig i konkurrensen. Ett exempel på dessa är t.ex AEB-L rakknivsstål från Uddeholm, som fick sitt patent redan 1928. Ett annat är D2-stålet, som är ett historiskt överlägset stål för knivblad och som fortfarande används frekvent till bruks och taktiska knivar av både individuella knivmakare samt större knivtillverare. Stålet förkommer i både fällknivar och knivar med fasta blad.

Verktygsstålet D2 dök upp första gången under tiden för andra världskriget. Den grundläggande kompositionen av detta stål är som följer: Kol 1,40-1,60%, krom 11-12%, nickel 0,30%, magnesium 0,40-0,60%, molybden 0,7-1,20%, silikon 0,3% och vanadin 0,8-1,10%. Stålet härdas till mellan 57-62RC på Rockwellskalan (beroende på tillverkare), där knivblad normalt härdas till den övre delen av skalan.

Böker i D2 - Bladlängd 90mm - $28
Då D2-stål är ett verktygsstål, är det känsligare för yttre påverkan som fläckar och korrosion. Men jämfört med andra verktygsstål, har den förhöjda kromhalten gett D2 ett rykte för överlägsen korrosion och fläckbeständighet. Erfarenhet visar att yttre påverkan från fukt, blod och andra vätskor är begränsade, om man bara sköter kniven någorlunda hyfsat och regelbundet.

D2 har ett par nackdelar som knivstål (som jag personligen tycker spelar mindre roll). Det är svårt att polera till hög finish, och många tillverkare undviker det helt och hållet (en matt finish är dessutom passande till militära taktiska knivar).
Busse i D2 - Bladlängd 98mm - $38
Då hårdheten ofta ligger på 60-61 RC, kan de vara svårare att slipa upp till upp till hög skärpa igen av ovana personer då de blivit slöa (ett annat ickeproblem med dagens diamantbrynen). Fördelen med den höga hårdheten är att de behåller skärpan mycket längre än knivar med stål härdade till ett lägre RC-tal. Ovanstående är dessutom bara normala kompromisser man gör vid val mellan olika stållegeringar.

ZT i D2 - Bladlängd 90mm - $32
Knivtillverkare och knivmakare som använder D2-stål till sina knivar. D2-stål kan ha andra namn eller beteckningar beroende på tillverkare, men säljs oftast under beteckningen D2 då den är etablerad som standard för denna typ av stål.
Benchmade
Kizlyar
Wilson
Dozier Knives
Schrade
TCT Knives
Böker
Jim Austin
Ka-bar
Heckler & Koch
Gerber
Bohler
Mike Irie

Jag roade mig med att kolla upp knivar av taktisk / militär / robust brukstyp i D2-stål på nätet för att se vad som finns att tillgå. Jag koncentrerade mig på Kinatillverkade knivar på eBay och AliExpress, då jag personligen anser att dessa knivar i dag håller hög klass både tillverknings och designmässigt. Att de dessutom är otroligt prisvärda gör det hela så mycket bättre. Jag har köpt en hel del knivar de senaste två åren från Kina (främst fällknivar från Enlan, Sanremnu m.fl., men även vanliga knivar av både smal och fulltångemodell), och har inte blivit besviken en enda gång då jag öppnat paketen.
Fox i D2 - Bladlängd 98mm - $38
Jag har inte heller blivit besviken efter att jag använt och testat knivarna, och jag kan därför verkligen rekommendera det som ett bra inköpsalternativ. Ingen av knivarna kostar över $60, och på AliExpress förekommer det ofta rabatter på mellan 5-45% under begränsade perioder om man vill göra ännu bättre klipp och spara 100-lappar.
Frakten är oftast gratis / ingår i priset, men då kan det ta upp till 5-6 veckor då paketen skickas med det billigaste frakt / posttalternativet. En viss framförhållning är därför att rekommendera.
OBS!!! När du letar knivar du är intresserad av, så kolla hos många säljare av samma kniv. Det kan förekomma stora skillnader i priset, på upp till 30-40 dollar. Några av priserna på sidan är från när de var rabatterade.

PS, Jag har gillat D2-stål sedan jag hade en sådan kniv på 90-talet (numera tyvärr försvunnen) och som verkligen presterade i alla lägen.

Busse i D2 - Bladlängd 98mm - $51

Kinesisk kopia på Kikuo Matsuda i D2 - Bladlängd 98mm - $43

OEM i D2 - Bladlängd 100mm - $38

OEM i D2 - Bladlängd 95mm - $40

Rockstead Hanada i D2 - Bladlängd 95mm - $55

Savior i D2 - Bladlängd 95mm - $60

Inga kommentarer:

kommentera gärna