2015-02-12

Två nya bruksknivar klara, med skaft i flammig lönn. Handgjorda knivar...

Så är två nya knivar i det närmaste färdiga, det som återstår är ytterligare inoljning av skaftet och jobba på den matta sidenfinishen på bladet och bolstret. Till knivarna blir det ett par vanliga klassiska vikslidor.

Bladen ifråga har legat sedan förra gången jag gjorde knivar  (ca: 14-16 år). Jag kommer inte ihåg några närmare specifikationer på vem eller var jag fick tag i dom, men jag tror att det var  på en tysk knivmässa som jag köpte dom eller bytte till mig dom  mot stabiliserat trä av en tysk knivmakare. Det jag kommer ihåg är att de är i 12C27-stål och att jag nitade på de rostfria bolstren innan annat kom emellan och de blev liggande.
Så att det tagit ca: 15 år att tillverka de här två tvillingknivarna är väl i längsta laget, men jag har bestämt mig för att i första hand se till att inga UFO:n (unfinished projects) från den tiden blir liggande utan äntligen blir slutförda.

Skaften är som synes i betsad flammig lönn (restbitar från min gitarrproduktion). När oljan slutar att bara sugas in i träet och börjar bygga på ytan, så kommer slutfinishen att lyfta ännu mer vid den avslutande poleringen. Knivarna har en bladlängd på 75mm och totallängd på 180mm, ett ganska bra format som gör dom lättahanterliga och fixar det mesta. Dom är inte till salu då de är ett påtingat beställningsjobb.Inga kommentarer:

kommentera gärna