2014-12-20

Billigt och litterärt knivblock för kock och köksknivar. Gör det själv...

Billigt och lättillverkat knivblock för den händiga och även den med tummen mitt i handen. Allt som behövs är några gamla oanvända böcker och snöre. Kostruktionsmässigt enkelt och klart att använda efter högst några minuter (inga insexsnycklar eller manual nödvändigt).


2014-12-18

Svensk Knivförenings forum...

När jag skrev härom dagen om Svenskt Knivforum så glömde jag att också nämna Svensk Knivförenings Forum, som funnits i många år och är en hållplats för medlemmar i Knivföreningen.
> Svensk Knivförenings Forum <


Saya för santoku kockkniv, första försöket färdigt...

Första egna tillverkade sayan för en santoku.
Första sayan klar, i rötad al.

Så har jag tillverkat då tillverkat min första saya för en santoku kockkniv. Det var meningen att det skulle bli ett nytt skaft på kniven, men då jag inte hade något stabiliserat skaftämne som passade så fick det anstå ett tag. Jag har skickat några bitar på stabilisering, så det kommer efter jul.

Det fick bli en saya i stället, då jag hade passande virke för detta hemma. Sidorna är tillverkade i lätt rötad al, mellanlägget i lönn och kantlisten runt det hela i rosenträ. Jag blev väldigt nöjd med resultatet även om det inte blev presspassning (men näst intill). Det som återstår är att tillverka stopptappen så att kniven inte kan glida ut.

Saya för santoku.

2014-12-15

Svenskt Knivforum. Bra knivforum som lovar gott...

Bra knivforum som lovar gott. Behöver fler medlemmar så bli medlem och lufta dina frågor, åsikter samt diskutera alla typer av knivar, kockknivar, fällknivar, bruksknivar, jaktknivar, knivslöjd, knivmaterial, knivslipning m.m. > Svenskt Knivforum <

Kniv av Rick Marchand

Santokukniv i damaskerad VG-10

2014-12-08

Santoku omskaftning, nytt åttkantigt skaft. Santoku rehandle...

Nytt skaft på en santoku japansk kockkniv. Jag tyckte det var dags att skafta om en av favoritknivarna som används dagligen till olika göromål, en santoku kockkniv som har en 8-10 år på nacken. Den behöver definitivt snyggas upp med ett nytt åttakantigt skaft i stället för det ovala skaftet i ho-wood som det nu har.

Jag försökte knacka loss det i ett stycke men märkte att det var limmat med epoxi. Det var inget annat att göra än att ta fram ett stämjärn och spräcka hela skaftet och även plastkragen.

Nu gäller det bara att hitta en passande träbit i gömmorna så att det hela går att slutföra innan jul då kniven kommer att behövas.

2014-12-06

Vintage japansk kockkniv i laminerat 3-lagers (sanmai) kolstål, en funktionell och formskön favorit...

Såg den här kniven till salu på eBay och blev väldigt sugen att bjuda. Den är i väldigt bra brukskick och det krävs inte mycket för att återställa den till ett fantastiskt orginalskick, samt för att användas. Göra rent bladet och ta bort lite rost, lägga upp en ny "scary sharp" egg samt putsa och olja skaftet, så har man en kniv som kan användas i 30-40 år till.

Jag bestämde mig för att inte bjuda (något jag förmodligen ångrar), men då blir någon annan väldigt nöjd i stället.

Priset för stunden är 270:- och slutpriset kommer nog att landa runt 400-450:-, som är väl värt pengarna. Vad får man för ny kockkniv för den summan idag? Inget som är i närheten när det gäller kvalitet, hantverk och karaktär.



2014-12-04

Japanska kockknivar, anatomi och terminologi. Gyuto, Santoku, Nakiri...

Japanska kockknivar, anatomi och terminologi. Vad heter de olika delarna i en japansk kockkniv.

Förlagan/orginalbilden till terminologin kommer från Z Knives


2014-11-28

Kockknivar + kolstål (reaktivt stål) = patina. Ger kockknivarna karaktär...

Naturlig patina på kockkniv med kolstålsblad.
Många användare anser att kockknivar i klassiskt kolstål fortfarande är det bästa verktyget att använda i köket, detta trots att de påverkas ytmässigt av det mesta i matlagningsväg som de kommer i kontakt med. Grönsaker, frukt, kött och fisk sätter alla sina spår i knivbladet, då stålet reagerar med innehållet i det som man skär.

Det finns en stor marknad för knivtillverkare av kockknivar i kolstål, alltifrån små inflytelserika customtillverkare som Bob Kramer till större företag som Hitachi Steel. Stålen som används är välkända namn och som har funnits på marknaden under lång tid som A-2, 52100, O-1, 5160. white paper steel (shirogami), blue paper steel (aogami), nagane, nihonko m.fl.

Nackdelen med kockknivar i kolstål är enligt många det faktum som nämns här ovanför, att de är reaktiva när de utsätts för alla ämnen som finns i matvaror. Men lika många ser det som en fördel att de får denna beläggning, som blir en liten historia över att kniven har brukats och kommer att fortsätta användas. Beroende på vad man skär, så förändras beläggningen från dag till dag. Den bildar dessutom ett oxiderat skikt på bladet med tiden som skyddar knivbladet och minskar möjligheten till rostangrepp.

Det finns de kockar som anser att patinan skall komma naturligt över tid, medan andra forcerar fram en patina genom att utsätta nya knivar för saker som de vet har en stark påverkan på bladytan som t.ex. lök, senap, rått och stekt biffkött, citrusfrukter o.s.v. Allt för att patinan skall få ett bra fäste och en flygande start. Det finns trådar på olika kockknivsforum där de mest nördiga kockknivsfantasterna visar upp exempel på patinerade knivblad för varandra.

I alla händelser tycker jag att det är snyggt med patina och det ger som sagt var knivarna karaktär, och jag föredrar själv kockknivar i kolstål framför de rostfria även om dom kan vara mer praktiska att sköta. Jag vet inte om det är litet "old-school"-attityd, eller gammal vana och erfarenhet.

Håll till godo med patinabilderna på kockknivarna och kockknivsbladen, som kommer från trådar i ämnet på olika kockknivsfora.

Naturlig patina på santoku kockkniv med kolstålsblad.

Naturlig patina på gyuto kockkniv i damask med kolstålsblad.

Naturlig patina på kockknivar med kolstålsblad.

Forcerad patina med lök på kockkniv med kolstålsblad.

Naturlig patina på gyuto kockkniv med kolstålsblad.

Naturlig patina på santuko kockkniv med kolstålsblad.

Naturlig patina på santoku kockkniv med kolstålsblad.

Naturlig patina på nakiri kockkniv med kolstålsblad.

Forcerad patina med senap på kockkniv med kolstålsblad.